perjantai 19. helmikuuta 2016

Projektisuunnitelmaa, taustatutkimusta ja sairastelua

Kuluneella viikolla työn alla on ollut projektisuunnitelman viimeistely.

Projektisuunnitelma on projektin kivijalka, jonka pohjalta projektin työskentely etenee, sillä siihen kirjataan projektin tausta ja tavoitteet mahdollisimman tarkasti sekä kootaan yksityiskohdat projektin organisoinnista, käytänteistä ja tuloksista sekä tehtävien jakautumisesta ja aikataulutuksesta.

Projektisuunnitelman haastavin osuus on ehdottomasti tehtävien ja työnjaon suunnittelu ja aikatauluttaminen. Etukäteen on todella haastavaa arvioida, miten paljon aikaa kuhunkin tehtävään tai projektin vaiheeseen tulee kulumaan. Tuollainen arviointi on kuitenkin erittäin hyödyllistä, sillä sen avulla saa hyvän kuvan projektin etenemisestä kokonaisuutena ja se myös tekee projektista konkreettisen sen kaikkien vaiheiden suhteen. Ilman aikataulusuunnittelua projektin eri vaiheiden hahmottaminen voi olla hankalaa.

Riskien arviointi ja hallinnan suunnittelu on toinen tärkeä osa projektisuunnitelmaa. Projektiin ei voi rynnätä sinisilmäisenä ja kuvitella, että projektin tavoitteiden toteutumista eivät uhkaa minkäänlaiset riskit tai että riskeistä selvitään sitten, jos niitä on tullakseen. Perusteellinen riskien todennäköisyyksien ja haittavaikutusten pohdinta heti projektin alussa turvaa selustan, jos projektin aikana tapahtuu jotain yllättävää.

Toisena viikon teemana on ollut taustatutkimuksen tekeminen. Excel-taulukkolaskentaohjelma on ollut kovassa käytössä ja laskelmia ja kaavioita on putkahdellut näyttöön kuin sieniä sateella. On ollut mielenkiintoista huomata, miten numeroiden sekamelskasta paljastuu yhteneväisyyksiä. Ensi viikon projektikokouksessa pääsemme jo esittelemään taustatutkimuksen tuloksia.

Harmiksemme tällä viikolla yksi projektiryhmäläisistä on kipuillut kuumeen kanssa. Toivomme pikaista paranemista ja paluuta takaisin muonavahvuuteen taas maanantaina!

-Sisko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti