torstai 21. huhtikuuta 2016

Ensi viikolla alkaa pilotointi

Projektiryhmän odottelu palkittiin tällä viikolla, kun saimme pilotointikouluilta vahvistukset siitä, että pilotit toteutuvat lähes tarkalleen suunnitelmien mukaisesti ja aikataulussa. Kahdelle koululle on nyt siis sovittu täydennyskoulutuspilotointi ja seuraavana ovatkin vuorossa viimehetken silaukset koulutusmateriaaleihin ja henkinen valmistautuminen kouluttamiseen.

Lisäjännitystä pilotointiin tuo se, että ensimmäiseen pilotointikohteeseen lähtee vain yksi kouluttaja, koska koulutettava ryhmä on niin pieni. Toisessa pilotointikohteessa koulutettavia on enemmän, joten sinne matkaa kaksi kouluttajaa. Pilottien arvioinnin kannalta tuo ero kouluttajien määrässä voi olla hyvinkin hedelmällinen näkökohta.

Olemme puhuneet pilotoinnista paljon ja miettineet, mitä kaikkea kouluttaja voisi pilotointitilanteessa kohdata. Hurja voisi ajatella niin, että pilotointi onnistuu silloin, kun pilotoidessa tulee vastaan hyvinkin haastavia ja yllättäviä tilanteita, joista kouluttaja tai kouluttajat joko selviävät tai eivät selviä with flying colours. Käytännössä pilotointi on kuitenkin vain tilaisuus kokeilla mallien ja täydennyskoulutuspakettien toimivuutta aidossa toimintatilanteessa ja havainnoida koulutettavien reaktioita koulutukseen liittyen. Pilotointiraporttiin sitten kirjataan kouluttajien ja koulutettavien ajatukset ja havainnot sekä kootut selitykset.

Projektiryhmän tietotaito erilaisten ryhmien opettamiseen liittyen vaihtelee laajalla skaalalla. Emilia aloittaa aineenopettajaopinnot ensi syksynä, Päivillä on aikuiskoulutustaustaa, Siskolla lukio- ja yläkoulutaustaa ja Laurilla kokemusta yliopisto-opiskelijoiden opettamisesta. Lisäksi Päivi ja Sisko ovat kokeilleet myös opettajien täydennyskouluttamista. Jokaisella on varmasti oma visio siitä, miten pilotointikoulutukset kannattaisi lopulta toteuttaa, vaikka koulutusrungot ovatkin samanlaiset.

Pilottien jälkeen projektiryhmäläisistä Emilia ja Lauri kertovat tarkemmin kokemuksistaan, joten pysykäähän kanavalla.

- Sisko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti