perjantai 13. toukokuuta 2016

Pilotointikokemuksia

Projektimme on nyt siinä vaiheessa, että täydennyskoulutusmallit on pilotoitu kahdessa Jyväskylän alueen koulussa huhti-toukokuun vaihteessa. Projektiryhmä jalkautui kouluille kahtena peräkkäisenä viikkona kouluttamaan opettajia ohjelmoinnin opetuskäytöstä. Koulutus oli perusopetuksen opettajille suunnattua alkeistason opetusta.

Kumpaankin pilottiin kuului kaksi opetuskertaa. Pilotti 1:ssä oli yksi pääkouluttaja, jonka johdolla keskusteltiin siitä, mitä algoritminen ajattelu ja ohjelmointi ovat eri oppiaineissa uusien Opetussuunnitelman perusteiden mukaan. Mukana oli myös yksi avustaja. Näin kaikille osallistujille saatiin tukea ohjelmointiharjoitusten kanssa nopeasti. Vaikka suurimmalle osalle ohjelmointi oli uusi tuttavuus, kaikki pääsivät tekemisen makuun ja mahtui mukaan onnistumisen elämyksiäkin.

Pilotti 2:ssa koulutuskerroilla oli kaksi kouluttajaa, ja koulutus oli hivenen pidempi kuin pilotti 1:ssä. Näin myös keskustelulle ja opettajien omien ohjelmoinnin integrointi-ideoiden toteutukselle oli enemmän aikaa. Pilotti 2:ssa lähdettiin myös OPS:sta ja algoritmisesta ajattelusta. Ajatus siitä, että ohjelmoinnin opetus alakoulussa voi alkaa ilman että kosketaankaan tietokoneeseen, oli monille osallistujille uusi. Kummassakin pilotissa opettajat myös ilahtuivat siitä, että itse asiassa he ovat jo opettaneet algoritmista ajattelua oppilailleen. Koulutuksen myötä sitä voidaan opettaa tietoisesti ja tavoitteellisesti.

Pilotointi osoitti, että projektiryhmän luomat täydennyskoulutusmallit ja -paketit toimivat käytännössä. Koulutuskertojen parasta antia oli kuitenkin mielestäni huomata, että saimme riisuttua mystiikkaa ohjelmoinnin opetuksen ympäriltä, ja että monelle jäi tunne, että ohjelmointia voisi opetella lisääkin.

- Emilia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti